F and F Épületgépészeti megoldások
Kategóriák
Legutóbbi bejegyzések
 

Rezsicsökkentés okosan: új megoldások az épületgépészetben

Rezsicsökkentés okosan: új megoldások az épületgépészetben

 

Épületgépészeti rezsiköltségek, kiadást generáló energiaforrások

 

Épületgépészeti szempontból azokat a költségeket tekintjük működési költségnek (rezsiköltségnek), amelyek egy komfortos épület víz, villamos áram, fűtőanyagok, friss levegő (energiaforrás) használatát szolgálják ki, illetőleg azokkal kapcsolatban kiadásként felmerülnek.

A beérkező energiaforrások felvételével, átalakításával és felhasználásával, valamint a keletkező melléktermékek eltávolításával kapcsolatban szinte évről-évre új épületgépészeti megoldásokkal találkozhatunk.

Újabbnál újabb rezsicsökkentő megoldásokat vár el a piac

 

Már nem csak az az egyetlen szempont, hogy az elfogyasztott áram-, földgáz, távhő-, víz-, stb. számlán megjelenő összeg minél alacsonyabb legyen, vagyis a ház költséghatékonyan legyen fenntartható. Új elvárásként az ésszerű csökkentés mellé új elvárásként megjelent, hogy a megoldás lakberendezés szempontjából esztétikumot is képviseljen.

Hogyan lehet ingatlanunk a legtakarékosabb megoldások tárháza?

Átgondoltan, odafigyeléssel:

 

Gondoljuk végig azt, hogy fogyasztásunk, nagyban függ az életvitelünktől, vagyis fogyasztási szokásainktól valamint komfortigényünktől is, vagyis egyrészt takarékosabb életvitellel is már jelentős költségcsökkentést lehet elérni.
Másrészt azonban fogyasztásunktól függően kiszolgálásunkra előfordulhat, hogy nem feltétlen újszerűbb és modernebb épületgépészeti megoldásokban kell gondolkodnunk, hanem csak kisebb energiaigényűekben. Ha segítségre volna szüksége a döntésben, akkor javasoljuk az FnF céget, amely évtizedes tapasztalattal áll ügyfelei rendelkezésére.

Új épületgépészeti megoldásokkal:

 

Amennyiben nem elegendő mértékű számunkra a különböző takarékossági technikák napi szintű alkalmazásával elért rezsicsökkenés, egyértelmű, hogy csak az új épületgépészeti megoldásokba való beruházás hozhat megtérülő eredményt.
Lényeges, hogy kedvező megtérülési mutatójú épületgépészeti megoldást válasszunk, olyat, amelynek kiépítési költsége belátható időn belül megtérül és használata lényeges költségcsökkenést eredményez.
A vízhasználatot hatékonyabbá tevő eszközök kevesebb vízzel, valamint felhasználásra még megfelelő, olcsóbb vízzel érnek célt. Az esővizet is hasznosíthatjuk kiépített tárolóval, ciszternával, amelyből a vizet kertöntözésre, vagy akár wc öblítésre fordíthatjuk.

A meleg víz előállítására és felhasználására egyre korszerűbb megoldások születnek.

 

A nagyobb hatékonyságú kompresszoroknak köszönhetően a hőszivattyúk szezonális teljesítménye jelentően javult. A jelenleg –25 °C-ig alkalmazható, megújuló energiára építő, inverter vezérlésű, elektromos vagy kondenzációs kazán rásegítésű levegő-víz hőszivattyúk az év 97%-ában optimálisabb hatékonysággal működnek, mint a hagyományos-, vagy kondenzációs kazánok. Hűtő-fűtő rendszerek együttes igénye esetén tehát nem is igazán érdemes másban gondolkodni, mint hibrid berendezésekben. Felületfűtés esetén ráadásul nincs szükség külső csövekre, radiátorokra, ezáltal segíti az esztétikus, látványos belső terek kialakítását.

No Comments

Post A Comment