F and F Épületgépészeti megoldások
Kategóriák
Legutóbbi bejegyzések
 

Milyen kazánt vásároljak?

Milyen kazánt vásároljak?

Olyan kazánt érdemes vásárolni, ami ötvözi az energiahatékonyságot a teljesítménnyel. Természetesen mindenki arra vágyik elsősorban, hogy otthonának jövendőbeli kazánja hosszú, hibamentes és megfelelő komfortérzetet biztosító működésre legyen képes.

Azonban ezen felül már lényegesen eltérhetnek az igények a kazánok ára, valamint egyéb technikai paraméterek tekintetében. Például a szükséges illetőleg elvárt teljesítmény, funkciók, károsanyag-kibocsájtás, garanciális idő, szervizelhetőség, továbbá típus és márka szerint is.

Márka és típus szempontjából elmondható, hogy kis hazánkban is elérhetőek a vezető márkák, ráadásul elég széles választékkal.

Amennyiben szilárd tüzelésű kazánban gondolkodik

Kétféle kazán közül választhat:

  • vegyes tüzelésű kazán, vagy
  • Pellet kazán.

Mindkettővel jelentős megtakarítást is el lehet érni az optimális komfort mellett, azonban a megtakarításunk erőteljesen függ a tüzelőanyag (fa, faapríték, fabrikett, pellett) árának ingadozásától.

Dönthet gázkazán mellett is

Eme készülék esetén is több fajából választhat, mert létezik turbós és kondenzációs fűtő gázkazán is. Valamint, ha használati meleg víz előállítására is alkalmas kazánt keresne, akkor kombi kazánok, és átfolyós vagy beépített tárolós kazánok közül is választhat.

Azonban ezeknek egy részének (mint pl. a kéményes gázkazánok) beépítése, működtetése és használatba vétele, valamint cseréjük számos szempontból engedélyköteles.

A kazánokról természetes ár tekintetében ugyanaz elmondható, mint bármely elektronikai készülékről, hogy minél többet várunk el tőle funkció, komfort, megbízható üzemeltetés, szabályozhatóság terén, annál magasabb árkategóriával kell számolnunk, amit persze befektetésnek is lehet tekinteni, hiszen eme készülékek használatával éves szinten még spórolhatunk is.

Mikor van szükség épületgépészre?

Javasolt egy épületgépész tervezőt megbízni annak meghatározására, hogy otthona felfűtése és esetlegesen meleg vízzel való ellátása mekkora teljesítményű (18, 24, 28, 30kW-os) kazánt igényel.

Akkor biztosan nem fog sem alacsonyabb, sem túlságosan nagyobb teljesítményű kazánt vásárolni. Az ismert adatok függvényében pedig már sokkal könnyebben dönthet Ön is az elhelyezési lehetőség, a kéményigény, a működési elv vagy épp a működtetéséhez szükséges tüzelőanyag típusa szerint.

Magyarországon jórészt még mindig gázenergiával történik a fűtés, azonban a környezettudatos szemlélet egyre többeket fordít az alternatív energiaforrások felé, melyet részben, vagy egészben igyekeznek az otthonokban felmerülő energiaigény-kiszolgálás szolgálatába állítani.

Egyelőre azonban alternatív energiával (pl.napelemes rendszerekkel) nem minden esetben lehetséges a teljes hőigény kiszolgálása, ilyenkor a szükséges energiát általában gázkazán biztosítja.

Amennyiben azonban Ön nem napelemmel kívánja megtermelni a fűtéshez szükséges energiát, de környezettudatosabb hozzáállással mérlegelne, akkor kondenzációs készüléket választ.

No Comments

Post A Comment