F and F Épületgépészeti megoldások
Kategóriák
Legutóbbi bejegyzések
 

Mielőtt bemondja a mosógép az unalmast: védekezés a vízkő ellen

Mielőtt bemondja a mosógép az unalmast: védekezés a vízkő ellen

A vízkövesedés ma már hétköznapi háztartási probléma.

A kemény vízből kiváló vízkő ugyanis idővel eltömíti nemcsak a meleg, hanem a hideg vízre használt csöveket és vízvezetéket is, ezzel károsítva otthonunk vízhasználatú berendezéseit.

Amikor a csövekben csökken az áramlási keresztmetszet a háztartási gépek hatékonysága csökken, áramfelvétele nőhet és a különböző részegységeik idő előtt meghibásodhatnak. Ilyenkor mindig érdemes szakemberhez fordulni, például az FnF céghez, amely évtizedes tapasztalattal áll ügyfelei rendelkezésére, non-stop.

A rejtett vízkő, valamint a lerakódott üledék így a mosógép élettartalma szempontjából is jelentős kockázatot jelent, ám, ha időben gondoskodunk a vízkő elleni védekezésről, elkerülhetjük annak vízkő miatti meghibásodását.

Házi vízkőoldási praktikák terjednek az interneten

Természetes módon oldja a vízkövet 20%-os ecet. A fém, a műanyag és a csempézett felületekről az ecet 20-30 perc elteltével oldja fel a kicsapódott vízköves cseppnyomokat, azonban az eltömődött vezetékekből való vízkő kioldáshoz hosszabb, 10-12 órás áztatási idő szükséges valamint a többszöri ismétlés.

A mosógép belsejében lerakódott vízkőtől és letapadt mosóporszemcséktől azonban csak 3-4 hetenkénti ecetes, nagy hőfokú, üresjáratú mosással szabadulhatunk meg. A lerakódás azonban visszatér.

Hasonló eredményt érhetünk el citromlével, vagy citromsavval, azonban a citromlének is hosszabb idő kell, hogy az érintett felületeken kifejtse vízkőoldó hatását. Előnye, hogy ragyogóvá teszi a tisztított részeket, azonban makacsabb lerakódások esetén alkalmazása költségesebb eljárás is mivel hatékonyabb, ha hígítás nélkül alkalmazzuk.

A szódabikarbóna sokoldalú házi tisztítószer, vizes oldatával nem csak a csempét, a csapot, hanem a zuhanyrózsát és vezetéket is megtisztíthatjuk. Az ammónia vizes oldata ugyancsak alkalmazható házi vízkőoldó szer, pont, mint a hidrogén-peroxid 35%-os oldata, azonban mindegyikben közös az, hogy megelőzésre sajnos nem alkalmazható egyik sem hatékonyan.

Amennyiben azonban célunk a lerakódás megelőzése, a vízlágyító készülékek igazán hatékonyak a vízkő ellen

A vízlágyító készülékek üzembe helyezésük egyszerű, valamint hatékonysága is könnyen bizonyítható azáltal, hogy a kiépített rendszerek megelőzik a vízkő kialakulását, így hosszabb élettartamot biztosítanak a vízhasználatú háztartási gépeknek.

Már használt vízvezetékrendszerek esetén is eltávolítják a már kialakult lerakódást, ezáltal segítenek csökkenteni az üzemeltetési költségeket. Továbbá a vízlágyító készülékek úgymond zöld rendszernek tekinthetőek, mivel hatékony működésükhöz vegyszerek használatát nem igénylik.

Egyszerű üzembe helyezésükkel búcsút mondhat a vízkőnek, a lerakódásoknak, az eldugult csövű vízmelegítőknek és vízrendszereknek.

No Comments

Post A Comment