F and F Épületgépészeti megoldások
Kategóriák
Legutóbbi bejegyzések
 

Kandallót vagy kazánt válasszak?

Kandallót vagy kazánt válasszak?

Egy megelőző bejegyzésünkben már esett szó a kazánokról, a „Milyen kazánt vásároljak”? címmel, ezt kiegészítve, illetőleg a döntést segítendő most inkább a kandallók oldaláról ejtenénk pár szót arra vonatkozólag, hogy milyen főbb szempontok alapján érdemes választani.

Döntést befolyásoló szempontok lehetnek:

  • van már kiépített központi fűtésrendszer?
  • van lehetőség vagy sem a már meglevő kéménybe kötni a füstelvezető csövet (amennyiben nincs erre lehetőség, még mindig választhatunk elektromos kandallót)?
  • mekkora légteret, felületet és milyen időközönként óhajtunk fűteni?
  • a folyamatos fűtés, vagy a lakás időnkénti kimelegítése az általános célunk?
  • esetleg már kiépített központi fűtés rendszer rásegítésére keresünk módot?
  • mennyire számít a látvány és mennyire a teljesítmény, esetleg mindkettő lényeges szempont a választásnál?

Mielőtt döntenénk, alaposan vegyük fontolóra a házunk, ingatlanunk szempontjából szóba jöhető fűtési módokat, valamint a telepíthető kazán- és kandalló típusok előnyét és hátrányát, hogy a lehető legtöbb információ birtokában azt válasszuk, amelyiknek hamarabb megtérül a kiépítési és beszerzési költsége.

Valamint amelyik számunkra ténylegesen a leghatékonyabb fűtési módot eredményezheti. Száraz technikai adatok halmozásától mentesen, most inkább a praktikumokra helyeznénk a hangsúlyt, tanácsokkal és hasznos észrevételekkel kiegészítve.

Ugyanis a típuskínálat szinte végeláthatatlan, a konkrét technikai adatok pedig az egyes kazánok és kandallóbetétek dobozairól, az üzletekben úgy is leolvashatóak.

Egyes vízteres kandallók nem csak hatékonyabban üzemeltethetők, de többféle feladatot is képesek ellátni.

A kandallóknak két típusa a légfűtéses, illetve a vízteres kandalló. A légfűtéses fűtési forma (mint például a régi típusú nyílt tűzterű kandallók, vagy épp a kisebb teljesítményű elektromos kandallók) leginkább kiegészítő fűtésként terjedt el.

Azonban a vízteres kandallók már nem csak azt az adott helységet képesek hatékonyan fűteni, amelyben üzemelnek, hanem a meglévő fűtésrendszerre csatlakoztatva, az enyhébb téli időszakokban akár önálló fűtő eszközként is tökéletesen alkalmazhatóak.

Nyílt és zárt rendszerű kandallók

Egy vízteres kandalló egy olyan esztétikus látvány-eleme lehet a háznak, amely egyrészt önmagában is képes kellemes meleget biztosítani, valamint akár igény szerint fűtési meleg vizet is állíthatunk elő vele, ráadásul igen költséghatékony módon.

A nyíltrendszerű vízteres kandalló ehhez egy hőcserélőn keresztül adja át a hőt a központi fűtés kiépített rendszerének illetőleg a puffer tartálynak. A hálózati vízvezetékhez csatlakoztatott tágulási tartály feladata, hogy megfelelő, valamint folyamatos legyen a kandalló vízellátása, valamint áramellátási zavar vagy szivattyú-meghibásodás esetén megvédi a kandallót a túlhevüléstől.

A zárt rendszerű vízteres kandalló ugyanakkor nem igényel puffer tartályt, közvetlenül a meglévő radiátorrendszerre is beköthető. A termelt hőmennyiséget egy szivattyú segítségével adja át, így a kandalló akár egy ház komplett fűtését is biztosíthatja.

Tüzelőanyag szempontjából

A kandallós fűtés alapjaiban egy vegyes tüzelésű fűtési rendszer, vagyis egyes modellek például csak pellettel, fával vagy épp csak szénnel működtethetőek. Egyes fával működtetett kandalló-változatok ugyan egyéb, száraz növényi hulladékot is képesek hőtermelésre fordítani.

Azonban hatásfok tekintetében, jobb, ha olyan tüzelőanyagot választunk, amelynek jobb a fűtőértéke. A jobb fűtőértékű tüzelők ráadásul gazdaságosabb kandalló-üzemeltetést is eredményeznek.

Egyes pellettel működő vízteres kandallókkal már nem csak a központi fűtés kényelmét élvezhetjük, hanem a kandallóban lobogó lángok látványát is. A kompakt kivitelű pelletkandalló például egy kis helyet elfoglaló, a tűz látványát nyújtó automata üzemű tüzelőberendezés, mely csak 5-10% hatásfokkal marad el a nagyobb, ormótlanabb pelletkazánok mögött.

Ráadásul saját belső idő vagy hőmérsékletprogramja szerint, esetleg külső szobatermosztát által vezérelve, saját magát szabályozva gyújt be és áll le.

Bármelyik fűtőkészüléket is válasszuk, annak gazdaságos működtetéséhez ismernünk kell a lakásunk hőveszteségeit. Nagyobb hőveszteség esetén, amennyiben módunkban áll, gondoskodnunk kell a megfelelő hőszigetelésről még a telepítés előtt.

Ugyanis a vásárlandó kandalló vagy kazán teljesítményét bizonyos gazdaságossági szempontok miatt erősen javallott a fűtési energiaigényhez vagy hő-szükséglethez mérni.

No Comments

Post A Comment