F and F Épületgépészeti megoldások
Kategóriák
Legutóbbi bejegyzések
 

Az inverteres klímaberendezéssel akár spórolhat is

Az inverteres klímaberendezéssel akár spórolhat is

Az inverteres klíma használatával úgy növelheti lakásának komfortérzetét, hogy ugyanakkor energiát is spórol. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Nos, szó szerint már bekapcsoláskor mérhető az energiafelhasználási különbség. Ugyanis míg a hagyományos klímák bekapcsolásuk pillanatától azonnal 100%-os fordulattal próbálnak üzemelni, addig az inverteres készülékek akár már minimális teljesítményfelvétellel is képesek elindulni.

Vagyis magas indítási áramlöket nélkül és szinte teljesen hangtalanul érik el a 100%-os, vagy az igény és szabályozás szerinti 5-120%-os üzemteljesítményt.

Inverteres klímával elkerülhetőek a kellemetlen klíma-betegség tünetek

Akinek volt már hagyományos klímája, saját bőrén tapasztalhatta, hogy a berendezés a nap folyamán, az előzetesen beállított hőmérséklet-igénynek megfelelően akár 8-10 sőt, sokszor ennél több alkalommal is nagy hideg levegő lökettel be-, majd kikapcsol.

Azonban ezzel szemben az inverteres klímák két végpont között, egy mondhatni működési „középmezőnyben” üzemelnek, ezáltal ideális választást kínálnak mindenkinek, aki a prémium megoldásoknál olcsóbban, ám a hagyományos klímánál sokkal jobb hatásfokkal szeretnél klimatizálni a levegőt.

Ennek köszönhető, hogy elkerülhető a klimatizált helységekben fellépő gyakori hőmérsékletingadozás és az emiatt (az arra érzékenyeknél) gyakorta jelentkező fejfájás, koncentrációs zavar, fáradságérzet, valamint az időseknél esetenként jelentkező klímareuma kialakulása is.

Az inverteres teljesítményvezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé

A hagyományos klíma tehát az adott helységben állandó ki-be kapcsolgatással igyekszik fenntartani az előzetesen a távirányító segítségével beállított levegő-hőmérsékletet.

Vagyis ha emelkedik a hőmérséklet a beállítotthoz képpest, akkor bekapcsol a kompresszor, ha pedig az alá esik, akkor a klíma leáll.

Az inverteres klíma ezzel szemben hideg, lökésszerű légáramlatoktól mentesen, minden pillanatban pont csak akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorára épp szükség van a kívánt hőmérséklet megtartásához, eléréséhez.

Az inverteres klíma energiahatékonyságának titka a hatásfokában rejlik

Amikor a klíma csak „félárbócon” vagyis 40-50%-on üzemel (vagyis alacsony teljesítménytartományban), a kompresszor teljesítményéhez gyárilag méretezett hőcserélők úgymond „túlméretezetté” válnak.

Ekkor megemelkedik a hűtőrendszer hatásfoka, melynek következtében már kisebb befektetett energiával is képessé válik a szükséges hűtőteljesítmény leadására.

Ugyanazt a léghőmérséklet-elvárást tehát az inverteres klímák nem csak, hogy egyenletesebb teljesítmény mellett, de kevesebb felvett energiával képesek prezentálni.

No Comments

Post A Comment